4000 YILLIK HİTİT YEMEKLERİ YENİDEN PİŞİRİLDİ

4000 yıllık Hitit yemekleri modern ekipmanlar kullanılmadan Türkiye’nin ilk milli kazısı olan Alacahöyük’te yeniden pişirildi

Alacahöyük kazısı şefi Ömür Akkor arkeolojik buluntular ışığında bir Hitit menüsü oluşturdu. Akkor yaptığı açıklamada Hititlerin festival günlerinde soğuk et, pişmiş soğan, ekmek gibi yiyecekler tükettiklerini, ekmek yaparken maya kullanmadıklarını ve yaptıkları ekmekleri ya da yiyecekleri nemli ocaklarda pişirdiklerini belirtti.

Yapılan etkinlikte yiyecekler, Alacahöyük’te bulunan yazılı tabletlerdeki tariflerden yaralanılarak yapıldı. Almanya’dan ekmek yapımı için özel olarak getirilen karabuğday taşların üstünde öğütüldü. Yiyeceklerin yapımında dönemin koşullarını sağlamak için bıçak dışında hiçbir mutfak aleti kullanılmadı. Hitit tabletlerinde 100’den fazla hamur işi tarifi olduğu biliniyor.

Hitit mutfağındaki yiyeceklerden bazıları:

Ekmek

Ninda.imza (unsuz ekmek) Mulati (arpadan yapılan ekmek ) Ninda.gur.ra (incir ve peynirli ekmek) Ninda purpura (küçük ekmek) Ninda.ku (tatlı ekmek) Yiyecekler: Kayısı tereyağı “Beruwa”’ hıyar (beruwa: püre haline getirilen yiyecek türü.) “Beruwa” nohut Happena ( güveçte et-zeytin yağlı ve ballı ) Kariya (kalp ve ciğerden yapılma ızgara kuzu) Soğuk et  

Kaynak: http://www.dailysabah.com/food/2015/09/09/archaeological-team-prepares-4000-year-old-hittite-meals