ÇİN’DE 5 BİN YILLIK BİRA TARİFİ BULUNDU

2004 yılında arkeologlar Çin’in kuzeyinde ev yapımı bira üretmek için kullanılmış olabilecek iki çukur açığa çıkartmıştı. MÖ 3400-2900 tarihleri arasında yapılmış olabilecek çukurların her ikisinde de ocak ve bağlantılı boru, demleme kabı ve amfora kalıntıları vardı.

Seramik parçalarının nişasta, belirli mayalanmış tahıllardan bitki mineralleri ve kimyasallar, nişasta tortusu barındırdığı belirtildi. Bu antik tarifin içeriğinde boz darı, arpa, olasılıkla biraya tatlı bir lezzet veren Asya’nın tropik bölgelerine özgü gözyaşı otu ve yumrusu bulunur.

 

Bu bulgular Çin’de rastlanan en erken arpa örneğinden yaklaşık bin yıl öncesine tarihlenir. Araştırmacılar biranın meclislerde tüketilmiş olabileceğini; mayalama, Çin’e arpanın girmesine ön ayak olduğunu öne sürmektedir.

 

sciencenews.org