İLK İNSANLAR 800 BİN YIL ÖNCE YİYECEK PİŞİRMEYE BAŞLADILAR

Tarih öncesi atalarımız tarafından yenen çiğ yiyeceklerin en erken kanıtını bulan bilim insanlarına göre, ilk insanlar 800 bin ile 1.2 milyon yıl önceki bir noktada yiyeceklerini pişirmeye başlamış olabilirler.

Arkeologlar 1,2 milyon yıl öncesine dayanan diş plağından mikrofosiller çıkardılar. Bu mikrofosiller, çiğ hayvan dokusu izleri, ot tüketimi gösteren pişmemiş nişasta granülleri, bir çam türünden polen tanecikleri, böcek parçaları ve olası bir kürdan parçasını içermektedir. Normalde ateşe yakınlığın açık bir göstergesi olan mikro kömürünün solunmasını gösteren hiçbir kanıt bulunmamıştır.

 

Arkeologlar 1,2 milyon yıl öncesine dayanan diş plağından mikrofosiller çıkardılar. Bu mikrofosiller, çiğ hayvan dokusu izleri, ot tüketimi gösteren pişmemiş nişasta granülleri, bir çam türünden polen tanecikleri, böcek parçaları ve olası bir kürdan parçasını içermektedir. Normalde ateşe yakınlığın açık bir göstergesi olan mikro kömürünün solunmasını gösteren hiçbir kanıt bulunmamıştır.

 

Pişirme için en erken ateş kullanımının başlangıcı hala tartışılır ve bazı araştırmacılar ateş kullanımının 1.8 milyon yıl önce başladığını savunurken, bazıları 300 bin-400 bin yıl kadar geriye gittiğini öne sürer.

 

Afrika'da bazı erken dönem yerleşmelerinde ateş için olası kanıtlar bulunmuştur. Ancak, Sima del Elefante'de ateş kanıtının bulunmaması, bu bilginin onlar Afrika'yı terk ettikleri zaman ilk insanlarla birlikte taşınmadığı izlenimi verir. Avrupa'da ise ateşi kullanmak için en erken kesin delil 800 bin yıl önce Cueva Negra İspanyol yerleşim yerinde ve kısa bir süre sonra da İsrail’de Gesher Benot Ya’aqov’dadır. Ayrıca ilk Avrupalıların, 1.2 milyon yıl önce dengeli bir diyet için ormanlık çevreyi sömürdükleri ortaya çıkarıldı.  

 

Birlikte ele alındığında, bu kanıtlar 800 bin ile 1.2 milyon yıl önceki bir noktada meydana gelen ateş teknolojisinin gelişimini ortaya koyuyor. 

 

İngiltere'deki York Üniversitesinden Karen Hardy, "Bu erken tarihlerde hominin yaşamının herhangi bir yönü için kanıt elde etmek çok zordur" dedi.

 

Bu yeni zaman çizelgesi, insan evriminin bu dönemini anlamamıza yardımcı olan önemli çıkarımlara sahiptir. Pişmiş yiyecekler daha fazla enerji sağlar ve pişirme, 800 bin yıl öncesinden itibaren meydana gelen beyin boyutundaki hızlı artışlarla bağlantılı olabilir. Özellikle nişastalı yiyecek, beyin gelişimini kolaylaştırmada önemli bir unsurdur ve "Paleodiet" hakkındaki popüler inancın aksine, Paleolitik diyette nişastalı yiyeceklerin rolü önemlidir.

 

http://www.deccanherald.com/