Arama Sonuçları

Kaybolan Tanrı Telipinu

 “Tanrı Telipinu çok öfkelendi… O, (aceleyle) sağ ayakkabısını sol ayağına, sol ayakkabısını sağ ayağına giydi. (ve ülkesini terk etti, onun gidişiyle) pencereleri sis tuttu (doldurdu), evi duman tuttu (doldurdu), ocaktaki odunlar boğuldu, altardaki tanrılar boğuldu, ağıldaki koyunlar boğuldu, ahırdaki sığırlar boğuldu. Koyun kuzusunu reddetti, inek buzağısını reddetti, Telipinu çekip gitti, tohumların ve hayvanların doğurganlığını,  gelişmesini, bereketliliğini ve bolluğunu (da) bozkıra ve çayıra götürdü.” 

Moiralar; Kaderin Tanrıçaları

Dinlerin sert, bir o kadar da anlaşılmaz yanını temsil eden alın yazısı ya da kader, önceden belirlenmiş ve kesinlikle geri döndürülemez bir yasa içerir. Bu yasa o kadar serttir ki tanrıların bile bunu değiştirmeye ya da engel olmaya gücü yetmez. Çünkü tanrıların bile yaşam ipliği Kader tanrıçaları, Moiralar, tarafından çoktan bükülmüştür ve zamanı geldiğinde kesilecektir, tıpkı Kronos’u alt eden Zeus gibi. Yaşam payını veren anlamına gelen Kader (Arapça mukadderat: ölçü, pay vermek anlamında kullanılır) kelimesi antik Yunan mitolojisinde üç yaşlı kadın tarafından temsil edilirdi.

Tanrı Apollon’a Ait 1800 Yıllık Heykel Başı Keşfedildi

Yunanistan'ın Philippi kentinde MS 2. ya da 3. yüzyılın başlarına ait bir Apollon başı gün ışığına çıkarıldı. Heykel, 2023 kazı sezonunda, 2022'de genç Herakles’in büyük heykelinin bulunduğu Decumanus (şehrin ana güney aksı) ile Egnatia'nın (kuzey aksı) kesiştiği noktada bulundu. Arkeologlar her iki heykelin de aynı anıtsal, zengin bezemeli yapının parçası olduğuna inanıyor.

Gizemi Çözülemeyen Kentauros Heykeli

Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Ulusal Müze'de, bir zamanlar Atina'daki Akropolis'te bulunan antik Yunan Parthenon tapınağının bir parçası olan mermer bir baş bulunmaktadır. Bu kafa aslında bir Kentauros figürüne aitti ve Yunan mitolojisindeki Lapith'lerin Kentauroslar’a (yarı at, yarı insan olan efsanevi yaratıklar) karşı savaşını tasvir eden bir sahnenin parçasıydı.

Tepegöz Efsanesinin İlham Kaynağı Neydi?

20 ila 2 milyon yıl önce, Dünya'da dev bir "korkunç canavar" dolaşıyordu. Bilim dünyasında Deinotherium giganteum olarak bilinen bu yaratık, günümüzde yaşayan fillerle aynı sınıfa aitti. Ancak fosilleşmiş kalıntılarının bir zamanlar Cyclops ile karıştırılmış olabileceği ve bunun da efsanenin ortaya çıkmasına neden olduğu öne sürülüyor.

Muhteşem Fresklerle Süslü 2 Bin Yıllık Mezar Keşfedildi

İtalya, Napoli'nin banliyölerinden Giugliano'da yapılan su çalışmaları sırasında, freskli tavan ve duvarları bozulmamış, el değmemiş bir oda mezar ortaya çıkarıldı. Mitolojik figürler ve diğer freskler mezarın dört duvarında da yer almakta. Freskler neredeyse hiç bozulmamış ve parlak renklerini hâlâ korumakta. İlk tahminlere göre mezar yaklaşık 2 bin yıl öncesine tarihlendirilmekte.

EN ÇOK OKUNANLAR

Tarlada Yürüyüş Yapan Kadın 2150 Gümüş Sikke Buldu

Prag'ın güneydoğusundaki Kutnohorsk kentinde tarlada yürüyüş yapan bir kadın, çiftçilik faaliyetleri sırasında yüzeye çıkan birkaç gümüş sikkeye rastladı. Çek Cumhuriyeti'nde şimdiye kadar bulunan en büyük erken ortaçağ sikke istifini açığa çıkardığının farkında değildi.

SON İÇERİKLER