KIBYRATIS
... ve "şehri başka bir tarafa taşıdırlar" Arkeologlar ve tarihçiler, Kibyra´nın ata şehrini ve Kibyratis/Kabalis´in geçmişini belirlediler
Roma İmparatoru Augustus hükümdarlığı zamanında yazan coÄŸrafyacı Strabon, Anadolu'nun güneybatısında "30 bin piyade ve 2 bin atlı asker verebilen" Kibyra isimli bir kentten bahsetti. Ona göre ÅŸehir MÖ 3. yüzyılda doÄŸudaki komÅŸusu olan Pisidya'dan gelen göçmenler tarafından bir zamanda kurulmuÅŸtu. Zamanla tetrapolis'in, dört ÅŸehir birliÄŸinin önder üyesi haline geldi: Balboura, Boubon, Oinoanda ve en baÅŸta Kibyra'nın kendisi. Sadece Strabon2un anlattıkları deÄŸil aynı zamanda Burdur ilinin Gölhisar ilçesine oldukça yakın bir konumda yer alan kalıntıların niteliÄŸinden de anlaşıldığı gibi, Kibyra, Hellenistik ve Roma İmparatorluk dönemleri boyunca büyük bir öneme ve dikkate deÄŸer bir boyuta ulaÅŸmıştır. Bu çarpıcı kalıntılarda, yıllarca Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü tarafından oldukça baÅŸarılı kazı çalışmaları gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
Antik dönemde Kibyra kenti hinterland ya da Grekçe tanımıyla chora olarak adlandırılan bir topraÄŸa baÄŸlıydı. Hellenistik öncesi zamanlarda Kabalis olarak bilinen bir bölgenin bir parçası olan bu topraÄŸa, Kibyratis, 1995 yılından beri Ankara Anıtlar ve Müzeler Genel MüdürlüÄŸünün izniyle Thomas Corsten tarafından araÅŸtırılmaktadır.
Corsten, EskiçaÄŸ Tarihi profesörüdür ve Viyana'da Grekçe yazıtbilimi (epigrafi) uzamanıdır. AraÅŸtırmalarının ilk yıllarında Kibyratis'te karşılaşılan birçok yazıta odaklanmış ve ayrıca zengin arkeolojik kalıntılarıyla da ilgilenmiÅŸtir. İlk defa kentin harap haldeki kalıntılarını haritalandıran Ch. Kokkinia (Atina, Yunan ve Roma EskiçaÄŸ Enstitüsü), 2004 yılından 2006 yılına kadar Corsten denetiminde Boubon yazıtları serisini tamamlamıştır (Boubon'un kaçak kazılarla talan edilme hikayesi T. Kahya tarafından Aktüel Arkeoloji Ocak-Åžubat 2013 sayısında anlatılmıştır). 2008 yılında, Kibyratis/Kabalis'te Corsten ve Huelden baÅŸkanlığında, Almanya Düsseldorf'tan Gerda Henkel Vakfı tarafından desteklenen interdisipliner bir yüzey araÅŸtırması baÅŸlatılmıştır. Bu projenin amacı, yüzeyde halen görülebilen arkeolojik kalıntıların analizinin yapılmasını ve kapsamlı bir belgeleme imkanı sunan yüzey araÅŸtırmalarıyla, antik dönemlerden Osmanlı Dönemine kadar tüm Kibyratis/Kabalis'in bölgesel yerleÅŸim modelini ve materyal kültürünü belirlemektir.